Moje forum
Kategoria ogólna => Dyskusja nad zadaniami => Wątek zaczęty przez: Skrzeczkoś w Czerwiec 24, 2013, 15:49:58
-
Z punktu widzenia biochemii oraz biologii molekularnej: dlaczego wysoka gorączka może nas zabić?
-
Przy gorączce powyżej 40 stopni denaturacji ulegają białka komórek nerwowych (są najwrażliwsze na zmiany temp) i ogólnie to dlatego czasami ludzie z bardzo wysoką gorączką majaczą czy mają omamy.
-
Fajnie :P ale na molekularnym poziomie: dlaczego białka ulegają denaturacji w wysokiej temperaturze?
-
Hmmm, może dlatego, że wysoka temperatura niszczy wiązania wodorowe :)
-
I inne oddziaływania. Wiązania wodorowe przyczyniają się do tworzenia struktury drugorzędowej białka. Potem jest jeszcze trzecia (chociażby mostki cysteinowe S-S, wiązania kwas-zasada pomiędzy aminokwasami kwasowymi oraz zasadowymi) oraz czwartorzędowa (łączenie się trzeciorzędowych). To wszystko daje takie wiju wiju na patyku.
Zatem wysoka temperatura rozrywa te wszystkie oddziaływania i rozwija białko do struktury pierwszorzędowej, tym samym niszcząc ich funkcje (struktura czwartorzędowa dokładnie odzwierciedla funkcje białka). Widać to chociażby na zdjęciach tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Protein#Cellular_functions
albo interferony, które dzięki odpowiedniej strukturze oddziałują z wirusami: https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRtPdsPpptXcjecjtIvI1-rULr8nw9UmHt4exRuiCeiIsu4Q7m6qg
Zatem w odpowiednio wysokiej temperaturze białka nie mogą perform their function : enzymy nie katalizują reakcji, hemoglobina nie transportuje tlenu... Ludzie są trochę jak białka. Jakby ich zdenaturyzować i powkładać do puszek po konserwach też nie moglibyśmy spełniać podstawowych funkcji ;)